VK Šabac

Vaterpolo klub “Šabac” osnovan je 1990. godine, a zbog nemogućnosti korišćenja bazena u Šapcu klub je 15 godina kasnije bio primoran da se privremeno fuzioniše sa ekipom “Sever” iz Beograda. Uprkos takvoj situaciji, klub je i tada dobro radio sa mladim vaterpolistima, u prilog čemu govori činjenica da je 2005. godine klub imao između 250 i 300 mališana koji su svakodnevno trenirali, takmičili se i osvajali medalje.

Čitavih 10 godina Šabac nije imo zatvoreni bazen ali je bez obzira na to klub uspeo da opstane sve to vreme tako što je trenirao van Šapca. Izgradnja Gradskog bazena, koji je sa radom počeo u junu 2015. godine, vratila je Vaterpolo klub u svoj grad. Pored prilike da trenira u svom gradu, klub je dobio i poverenje da upravlja ovim sportskim objektom. Za mesto upravljača Gradskog bazena, Vaterpolo klub “Šabac” izborio se zahvaljujući isključivo svojoj stručnosti, istrajnosti i kvalitetnim kadrovskim kapacitetom.

S obzirom na to da živimo u 21. veku, kada plivanje nije više luksuz već civilizacijska potreba, polazna ideja Vaterpolo kluba “Šabac”, kako u svom radu, tako i u upravljanju bazenom, je da se omogući svima, koji to ne znaju, da nauče da plivaju, a onima koji to već znaju, da uživaju u čarima ovog sporta ali i benefitima koje plivanje ima za zdravlje i vitalnost organizma.

Pored termina koji su na bazenu dostupni za rekreativce, svakodnevno se održavaju obuke plivanja, za sve uzraste, treninzi tehnika plivanja kao i vaterpola.

Misija Vaterpolo kluba i u buduće biće promovisanje plivačkih sportova ali i sportskog duha i zdravog stila života. Posebno smo ponosni na akciju “Šabac – grad bez neplivača”, koju VK “Šabac” sprovodi uz podršku Gradske uprave. Kroz ovaj program, besplatnih obuka za školarce, do sada je naučilo da pliva oko 2500 dece, a s obzirom na to da je u plan nastavak ovog programa i tokom narednih godina, verujemo da će se rezultati ove akcije zaista poklopiti sa njenim nazivom.

Sportska dešavanja, od otvaranja bazena do danas, dovela su do toga da Gradski bazen postane centar društvenih okupljanja. Rezultati prvog tima VK “Šabac”, koji su prošlu sezonu završili na prvom mestu nacionalne A1 lige, znatno su doprineli popularizaciji vaterpola u našem gradu, što je rezultiralo time da je veliki broj dece kao mesto svojih sportskih aktivnosti odabralo upravo bazen.

Prvotimci “Šapca” su, međutim, ove sezone otišli još korak dalje, izborivši treće mesto u okviru Triglav Regionalne A2 lige, čime su postigli istorijski uspeh. Iako nam je plasman u regionalnu A1 ligu, izmakao, ono što je sigurno, nastup “Šapca” u regionalnoj ligi, pored osvojene treće pozicije, ostaće u znaku zabeleženih 10 uzastopnih pobeda na domaćem terenu. U našem gradu su poraz pretrpela tri bivša prvaka Evrope, klubovi “Pošk”, “Crvena Zvezda” i “Primorac”, što dodatno govori u prilog tome da se u Šapcu igra kvalitetan vaterpolo. Kako klub u svom radu kao osnovni princip ima kvalitet, predanim, posvećenim i stručnim radom, uspeli smo da od vaterpolo hita Srbije, Šabac pretvorimo u vaterpolo centar regiona. Da se dobar glas daleko čuje svedoči i sve veća zainteresovanost publike, novinara i sportske javnosti iz susednih zemalja za fenomen zvani “Šabac”.
Jedini smo klub, kada su ekipni sportovi u pitanju, koji igra međunarodna takmičenja, na radost i zadovoljstvo domaće publike koja ima prilike da uživa u pravim sportskim spektaklima u svom gradu.

Kad je ova sezona u pitanju, pred nama je učešće u Super ligi, što znači da nas u Šapcu očekuje još dobrog vaterpola!