VK Šabac

1990. OSNOVAN VK ŠABAC

Vaterpolo klub Šabac je osnovan 1990. godine sa sedištem na gradskom bazenu u Šapcu. Prvi predsednik klub je bio Živislav Živanović

Read more

2005. Zatvoren bazen

2005. godine je zbog loših uslova zatvoren gradski bazen u Šapcu. Zbog nemogućnosti korišćenja bazena u Šapcu klub je 15 godina nakon osnivanja bio primoran da se privremeno fuzioniše sa ekipom “Sever” iz Beograda. Uprkos takvoj situaciji, klub je i tada dobro radio sa mladim vaterpolistima, u prilog čemu govori činjenica da je 2005. godine klub imao između 250 i 300 mališana koji su svakodnevno trenirali, takmičili se i osvajali medalje.

Read more

2015. Bazen ponovo otvoren

Čitavih 10 godina Šabac nije imo zatvoreni bazen ali je bez obzira na to klub uspeo da opstane sve to vreme tako što je trenirao van Šapca. Izgradnja Gradskog bazena, koji je sa radom počeo u junu 2015. godine, vratila je Vaterpolo klub u svoj grad. Pored prilike da trenira u svom gradu, klub je dobio i poverenje da upravlja ovim sportskim objektom. Za mesto upravljača Gradskog bazena, Vaterpolo klub “Šabac” izborio se zahvaljujući…

Read more

2016. Regionalna vaterpolo A2 liga

VK Šabac je prvi put u svojoj istoriji izborio mesto u regionalnom takmičenju. Ekipu je predvodio trener Balša Nikolić.

Read more

2016. Kup Srbije

VK Šabac je uz uspeh plasman u regionalnu ligu napravio nov iskorak uspevši da se plasira na final four Kupa Srbije.

Read more

2017. Finalisti Kupa Srbije

Nakon plasmana u final 4, VK Šabac je u sezoni 2017/2018 pod vođstvom Mirsada Zajmovića uspeo da se plasira u finale Kupa Srbije gde je poražen od Partizana 6:5 u Bečeju

Read more

2018. Regionalna vaterpolo A1 liga

VK Šabac je sezoni 2017/2018 završio kao drugoplasirani u Regionalnoj A2 ligi i izborio mesto u playoff-u. U dvomeču sa ekipom Budve VK Šabac je slavio rezultatima: 10:8 u Šapcu i 9:9 u Budvi. Ostvaren je istorijski plasman u Regionalnu vaterpolo A1 ligu. Ekipu je u playoff-u predvodio Mirsad Zajmović.

Read more

2018. Prva A liga Srbije

U sezoni 2017/2018 VK Šabac je zauzeno treće mesto i bronzanu medalju u Prvoj A ligi Srbije. Ekipu su te sezone vodili Mirsad Zajmović, Goran Rađenović i Živislav Živanović.

Read more

2018. OSVOJEN KUP SRBIJE

Ostvaren je istorijski uspeh osvajanjem kupa Srbije. VK Šabac – VK Radnički 10:9, bazen: Zrenjanin

Read more

2019. Liga šampiona

VK Šabac je osvajanjem prvenstva Srbije izborio plasman u Ligu šampiona, a žrebom je odlučeno da upravo naš klub i grad budu domaćini kvalifikacionog turnira.

Read more

2019. ŠAMPIONI DRŽAVE

VK Šabac je ispisao nove stranice istorije kluba i postao tek treći klub koji je osvojio državno prvenstvo. U finalu je savladao Crvenu Zvezdu ukupnim rezultatom 2:1 u pobedama.

Read more

2019. LIGA ŠAMPIONA

Prvi put u istoriji VK Šabac se plasirao u najelitnije vaterpolo takmičenje – LEN Ligu šampiona. Prvi kvalifikacioni turnir odigran je u avgustu gde je naša ekipa kao drugoplasirana izborila plasman u drugu rundu. Sledeći kvalifikacioni turnir je odigran u Španiji (Terasa) gde smo završili kao četvrtoplasirana ekipa.

Read more

2019. Šampioni države u mlađim kategorijama

Osvojen prvi trofej u istoriji kluba u mlađim kategorijama. Dečaci uzrasta 11 godina i mlađi su pobedom nad Partizanom 15:7 na Banjici postali šampioni Države. Ekipu su predvodili Nemanja Ličanin i Miroslav Petrović.

Read more

2019. Finalisti Kupa Srbije

U sjajnoj atmosferi, Šabac i Radnički su odigrali utakmicu dostojnu finala. VK Šabac nije uspeo da odbrani titulu izgubivši od ekipe Radničkog iz Kragujevca rezultatom 8:10.

Read more

2020. OSVAJAČI KUPA SRBIJE ZA JUNIORE

VK Šabac je uspeo prvi put u istoriji kluba da osvoji Kup Srbije u juniorskoj konkurenciji. Na gradskom bazenu u Šapcu je organizovan finalni turnir, a naša ekipa je nakon velike borbe uspela da savlada KVK Radnički rezultatom 10:8.

Read more

Sezona 2019/20 je prekinuta zbog pandemije Covid19

Odlukom VSS sva tekuća vaterpolo takmičenja za seniore su prekinuta i otkazana zbog pandemije Covid 19 virusom.

Read more

Šampioni Države za generaciju 2008

Dečaci rođeni 2008. godine i mlađi pod vođstvom Nemanje Ličanina odbranili su titulu prvaka Srbije.

Read more

 

Vaterpolo klub “Šabac” osnovan je 1990. godine, a zbog nemogućnosti korišćenja bazena u Šapcu klub je 15 godina kasnije bio primoran da se privremeno fuzioniše sa ekipom “Sever” iz Beograda. Uprkos takvoj situaciji, klub je i tada dobro radio sa mladim vaterpolistima, u prilog čemu govori činjenica da je 2005. godine klub imao između 250 i 300 mališana koji su svakodnevno trenirali, takmičili se i osvajali medalje.

Čitavih 10 godina Šabac nije imo zatvoreni bazen ali je bez obzira na to klub uspeo da opstane sve to vreme tako što je trenirao van Šapca. Izgradnja Gradskog bazena, koji je sa radom počeo u junu 2015. godine, vratila je Vaterpolo klub u svoj grad. Pored prilike da trenira u svom gradu, klub je dobio i poverenje da upravlja ovim sportskim objektom. Za mesto upravljača Gradskog bazena, Vaterpolo klub “Šabac” izborio se zahvaljujući isključivo svojoj stručnosti, istrajnosti i kvalitetnim kadrovskim kapacitetom.

S obzirom na to da živimo u 21. veku, kada plivanje nije više luksuz već civilizacijska potreba, polazna ideja Vaterpolo kluba “Šabac”, kako u svom radu, tako i u upravljanju bazenom, je da se omogući svima, koji to ne znaju, da nauče da plivaju, a onima koji to već znaju, da uživaju u čarima ovog sporta ali i benefitima koje plivanje ima za zdravlje i vitalnost organizma.

Pored termina koji su na bazenu dostupni za rekreativce, svakodnevno se održavaju obuke plivanja, za sve uzraste, treninzi tehnika plivanja kao i vaterpola.

Misija Vaterpolo kluba i u buduće biće promovisanje plivačkih sportova ali i sportskog duha i zdravog stila života. Posebno smo ponosni na akciju “Šabac – grad bez neplivača”, koju VK “Šabac” sprovodi uz podršku Gradske uprave. Kroz ovaj program, besplatnih obuka za školarce, do sada je naučilo da pliva oko 2500 dece, a s obzirom na to da je u plan nastavak ovog programa i tokom narednih godina, verujemo da će se rezultati ove akcije zaista poklopiti sa njenim nazivom.

Sportska dešavanja, od otvaranja bazena do danas, dovela su do toga da Gradski bazen postane centar društvenih okupljanja. Rezultati prvog tima VK “Šabac”, koji su prošlu sezonu završili na prvom mestu nacionalne A1 lige, znatno su doprineli popularizaciji vaterpola u našem gradu, što je rezultiralo time da je veliki broj dece kao mesto svojih sportskih aktivnosti odabralo upravo bazen.

Prvotimci “Šapca” su, međutim, ove sezone otišli još korak dalje, izborivši treće mesto u okviru Triglav Regionalne A2 lige, čime su postigli istorijski uspeh. Iako nam je plasman u regionalnu A1 ligu, izmakao, ono što je sigurno, nastup “Šapca” u regionalnoj ligi, pored osvojene treće pozicije, ostaće u znaku zabeleženih 10 uzastopnih pobeda na domaćem terenu. U našem gradu su poraz pretrpela tri bivša prvaka Evrope, klubovi “Pošk”, “Crvena Zvezda” i “Primorac”, što dodatno govori u prilog tome da se u Šapcu igra kvalitetan vaterpolo. Kako klub u svom radu kao osnovni princip ima kvalitet, predanim, posvećenim i stručnim radom, uspeli smo da od vaterpolo hita Srbije, Šabac pretvorimo u vaterpolo centar regiona. Da se dobar glas daleko čuje svedoči i sve veća zainteresovanost publike, novinara i sportske javnosti iz susednih zemalja za fenomen zvani “Šabac”.
Jedini smo klub, kada su ekipni sportovi u pitanju, koji igra međunarodna takmičenja, na radost i zadovoljstvo domaće publike koja ima prilike da uživa u pravim sportskim spektaklima u svom gradu.

Sezona 2018/2019 će biti zlatnim slovima upisana u istoriju našeg kluba. Osvojeni su Kup Srbije i Prvenstvo Srbije, a prvi put u istoriji, dečaci uzrasta 11 godina su postali takođe šampioni države.